Στενή Ευβοίας - Όρος Δίρφυς καταφύγιο - Παραλία Χιλιαδού


  info@viptaxievia.comPapadimitriou George
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΑΞΙ 
Evia Taxi Transfer
ΤΗΛ 6987607641


 Στενή Ευβοίας



Γραφικό ορεινό χωριό της Εύβοιας και αγαπημένος ορεινός προορισμός χειμώνα και καλοκαίρι για τους Αθηναίους και τους Χαλκιδαίους, η Στενή είναι χτισμένη σε μια πλαγιά του όρους Δίρφυς, 30 χλμ. από Χαλκίδα, μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο, με πλατάνια, καστανιές, μαύρη ελάτη και τρεχούμενα νερά. Από την πλακόστρωτη κεντρική πλατεία με τις βρύσες, όπου κάτω από τα πλατάνια βρίσκονται καφενεδάκια και παραδοσιακές ταβέρνες, ξεκινούν μονοπατάκια που διατρέχουν ολόκληρο το χωριό. 

Η Στενή αποτελείται από τρεις οικισμούς. Την Πάνω Στενή, την Κάτω Στενή και το Σκουντέρι. Λίγο έξω από το χωριό βρίσκεται η βρύση «του γιατρού», σε μια υπέροχη ρεματιά με πλατάνια και τρεχούμενα νερά, μπροστά στην οποία οργανώνεται αγορά από τις γυναίκες της Στενής και των γύρω χωριών, όπου μπορείτε να αγοράσετε βότανα, γαλακτοκομικά, μέλι, τραχανά και χυλοπίτες. Το χωριό διαθέτει βασική ξενοδοχειακή υποδομή, ενώ σε ταβέρνες και κουτουκάκια η σχάρα και η σούβλα με περίφημα ψητά κρέατα κλέβουν την παράσταση. Θα βρείτε επίσης και μαγειρευτά, όπως πίτες, κουνέλι λεμονάτο, κόκορα με μακαρόνια, τυροπιτάρι και άγρια μανιτάρια.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Papadimitriou George
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΑΞΙ 
  info@viptaxievia.comEvia Taxi Transfer
ΤΗΛ 6987607641

Όρος Δίρφυς  καταφύγιο

Η Δίρφυς  ο ψηλότερος ορεινός όγκος της Εύβοιας.Το ορειβατικό καταφύγιο: Το καταφύγιο  βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα από τον οικισμό στο οποίο μπορείτε να φτάσετε είτε με τα πόδια, περπατώντας μία ώρα περίπου, είτε ακολουθώντας το δρόμο από άσφαλτο με την πορεία φιδιού.Το ορειβατικό καταφύγιο διαθέτει και χιονοδρομικό κέντρο που αυτή την στιγμή είναι χιονισμένο. Υπάρχουν επίσης και αναρριχητικές διαδρομές στην περιοχή Καραούλι που βρίσκεται ακριβώς πάνω στους βράχους της Δίρφυος.
Μάλιστα οι παλιοί ναυτικοί και ψαράδες θεωρούσαν την κορφή της Δίρφυος ένα από τα πιο ευδιάκριτα σημάδια για τον γρήγορο προσανατολισμό τους.
Εδώ, στα δάση και στις πλαγιές του ευβοϊκού βουνού, έβρισκε ησυχία και απομόνωση η θεά Ηρα. Προς τιμήν της οι αρχαίοι Ελληνες είχαν χτίσει ιερό αφιερωμένο στη Διρφύα Ηρα, το οποίο αναφέρουν αρκετοί αρχαίοι συγγραφείς, δυστυχώς όμως δεν έχουν βρεθεί ίχνη του.
Στα πολυάριθμα ρέματα, πλατάνια, σφενδάμια, φράξοι, βουνοκυπάρισσα και δεκάδες άλλα δασικά είδη δημιουργούν ένα αδιαπέραστο τείχος.
Δεν είναι λίγα τα είδη της ορνιθοπανίδας που απαντώνται εδώ, με μόνιμες φωλιές, ενώ αρκετά πουλιά χρησιμοποιούν το βουνό ως ενδιάμεση στάση στο μεταναστευτικό τους ταξίδι.

Απ’ τα πιο εντυπωσιακά δείγματα της πτηνοπανίδας που έχουν παρατηρηθεί στο ευρύτερο ορεινό σύμπλεγμα της Ανατολικής Εύβοιας είναι ο σπιζαετός, ο φιδαετός, το διπλοσάινο, ο μαυροπετρίτης, ο μπούφος, ο γκιώνης, ο χουχουριστής, η τυτώ.